Menu Luk

Svend Ejnar Karlsen

Svend Ejnar Karlsen er ikke bare en skribent; han er en mand, der i mange år har været en sand discipel af disken. Nej, vi taler ikke om de hippe DJ’s, der snurrer vinylplader på trendy natklubber. Vi taler om den runde, blanke, reflekterende skive, som de fleste under 25 år sandsynligvis aldrig har set i aktion – CD’en. Ja, Svend Ejnar var (og er stadig) en af de få, der kunne skelne mellem en CD-R og en CD-RW med et enkelt blik, og han husker stadig den dag, da DVD’en blev introduceret som den store revolution inden for digital opbevaring. For Svend Ejnar var det som at opleve en solformørkelse – en sjælden og vidunderlig begivenhed, som han kunne skrive storslåede blogindlæg om i flere måneder.

Svend Ejnar og hans Disc-o-mania

I 90’erne og begyndelsen af 00’erne kunne man ikke nævne ordet “disc” uden at tænke på Svend Ejnar Karlsen. Han var manden, der vidste alt om disc’ens verden. Han havde en samling af CD’er, der kunne få selv den mest fanatiske musikelsker til at tabe underkæben. Svend Ejnar samlede på dem med en næsten religiøs nidkærhed, og hans hjem var fyldt med reoler, der bugnede med alt fra obscure jazz-album til lydbøger på disc. Han var manden, du gik til, hvis du havde brug for at vide noget om en særlig edition af en CD-single fra et britisk punkband, der kun udgav én plade i 1983.

Svend Ejnar Karlsen med en DVD

Men det var ikke nok for Svend Ejnar bare at eje disse diske. Nej, han måtte også vide alt om, hvordan de fungerede. Han kunne fortælle dig præcis, hvor mange gange en CD kunne afspilles, før laseren ville begynde at slide på den, og han havde en særlig teknik til at polere ridser ud, som han med stolthed hævdede kunne genoplive selv den mest mishandlede disc.

Overgangen til DVD

Da DVD’en kom på markedet, var det som om, Svend Ejnar fik en ny mission i livet. Pludselig var CD’ens 700 MB opbevaringsplads ikke længere nok; nu kunne man have flere gigabytes af data på én enkelt disc! Svend Ejnar blev naturligvis en af de første til at hoppe på DVD-vognen. Han begyndte at samle på film med en intensitet, som kun få kunne matche, og hans samling voksede hurtigt til at inkludere alt fra klassiske Hollywood-film til undergrundsdokumentarer, som ingen andre end Svend Ejnar kunne finde interesse i.

Hans kærlighed til DVD’er gik dog langt ud over blot at samle på dem. Han begyndte også at eksperimentere med at brænde sine egne discs, hvilket resulterede i en række mindre succesfulde, men meget lærerige projekter, som han naturligvis delte med sine trofaste læsere på sin blog, Disconline.dk.

En Blog i Udvikling

I dag, hvor CD’er og DVD’er er på vej til at blive museumsgenstande, har Svend Ejnar Karlsen formået at holde sin blog i live ved at skifte fokus til mere brede emner. Disconline.dk er stadig oppe, og selvom den nu handler om alt fra teknologiens udvikling til kulturelle anekdoter om mediets guldalder, så kan man stadig finde spor af Svend Ejnars dybtliggende kærlighed til disc’en. Hans skrivestil er dog blevet mere reflekterende – måske endda en smule nostalgisk – som en mand, der ved, at hans tid som discens forsvarer og forkæmper er ved at være forbi, men som stadig nægter at give slip.

Han har dog ikke helt opgivet sin kærlighed til de fysiske medier. Svend Ejnar har stadig en særlig forkærlighed for Blu-ray og de sjældne CD-bokssæt, som han finder i små specialforretninger og på mystiske online-auktioner. Han skriver stadig blogindlæg om disse fund med en entusiasme, der er lige så smittende som nogensinde, og selvom Disconline.dk nu har flere læsere, der kommer for anekdoterne og de nostalgiske indlæg end for de tekniske gennemgange, så er det tydeligt, at Svend Ejnar stadig er den samme mand, der i sin tid blev grebet af discens magi.

Svend Ejnar i fremtiden

Hvad fremtiden bringer for Svend Ejnar Karlsen og Disconline.dk, er svært at sige. Måske vil han en dag begynde at blogge om streamingtjenester eller 3D-printede skiver, der kan rumme hele verdens bibliotek. Men én ting er sikkert: uanset hvad, vil Svend Ejnar altid have en særlig plads i sit hjerte for den gode gamle disc, som engang var kongen af medier. Og hvem ved, måske vil han i fremtiden blive en af de sidste forsvarere af den fysiske skives æra, klar til at fortælle den næste generation, hvad de er gået glip af.

Men indtil da kan vi alle glæde os over, at Svend Ejnar stadig holder os underholdt med sine skarpe og humoristiske indlæg, der minder os om, at selv de mest avancerede teknologier en dag bliver nostalgi. For i Svend Ejnars verden er discen stadig konge – også selvom tronen måske er blevet en smule støvet.