Når du fortæller din familie og venner om dit nye job, så smiler de altid – med et lidt fjernt blik i øjnene – og fortæller dig, at de er glade for, at du endelig har fundet et job, som du er glad for. Jo, du indrømmer da, at du har været meget kræsen med dine jobs. Enten har de ikke udfordret dig tilstrækkeligt, eller også har de været for stressende. Du har måske heller ikke været den person, der har været særligt tolerant overfor et nyt job: Du kan jo ikke forvente at blive direktør uden nogen som helst erfaring. (Og i øvrigt er direktørerne oftest dem, der møder tidligst på kontoret!)
Din egen DISC profil
Men nu, hvor du har lidt erfaring – og faktisk har fået et par lussinger, fordi du har haft nogle meninger om de stillinger, du har haft, som har været totalt forkerte, så er du blevet meget mere tolerant og forstående overfor, at du skal lære. Det hjalp også betragteligt, da du fik lavet en professionel DISC profil af dig selv.
Det er der kun ganske få af dine familiemedlemmer eller venner, der forstår. Det er dem, der fortsætter med at spørge dig om dit job. Om opgaverne. Om kollegaerne. Og jo, du fortæller gerne om, at I arbejder i små teams. Du beskriver ikke helt præcist, hvordan jeres team samarbejde foregår – fordi det har du stadigvæk ikke helt overblik over – men du nævner det med glæde i stemmen. Og det kan din samtalepartner høre: At du er glad for dit arbejde. Det hænder også, at du får et spørgsmål, som du slet ikke kan svære på: ”Hvad er et godt team?”
Personlighedstyper
Du kommer ofte til at le lidt, når du får spørgsmålet. Fordi du kan slet ikke svare på det. Der sker nemlig så meget på jobbet, at du slet ikke har haft tid til at reflektere over det endnu. Det skal nok komme. Men en ting ved du dog allerede nu: Godt team samarbejde bygger på gensidig respekt imellem holdets medlemmer og på en forståelse af de forskellige personlighedstyper. Og så bygger det også på god kommunikation. Det har du lært. Men hvad ellers? Ja, du har nogle flyvske tanker om, at godt team samarbejde også bygger på, at der er forskellige kvalifikationer, som hele teamet kan trække på.
At skabe det gode team
I næste omgang går dine tanker så på, at alle typer kvalifikationer er nødvendige, hvis der skal skabes et godt team. Men kan du bevise det? Skal det bevises? Muligvis ikke. Kommer det ikke mest an på menneskene i teamet?
Det er et stort spørgsmål at skulle svare på: ”Hvad er et godt team?”. Du er slet ikke klar endnu. Du er bare kisteglad for at være en del af et team, hvor I har et godt teamsamarbejde, og hvor du føler, at du er med på holdet – på lige fod med alle de dygtige akademikere og højtuddannede kollegaer, du har. Din drøm er naturligvis at blive lige så velkvalificeret som de er, via efteruddannelse. Men lige nu: Det er så fint at være med på et rigtigt godt team, hvor det, du kan, er værdsat. Og hvor du får lov til at give dine ideer til kende. Det giver faktisk arbejdsglæde!