Menu Luk

Hedebølge og indeklima

solafskærmning på bygning

I de her dage, hvor her har været hedebølge, har det været totalt ulideligt at være på arbejde. Varmen ville bare ikke forsvinde. Og vi har faktisk en lov, der siger, at temperaturen på indendørs arbejdspladser ikke må overstige 25 graders varme. En del europæiske landes fagforeningsorganisationer, har da også fremsat et forslag om at EU-kommissionen skal til at kigge på, om der skal være regler for i hvor varmt vejr, mennesker der arbejder udendørs, må arbejde. (Jeg tænker, at sådan en regel ikke vil gælde for brandmænd). Vi taler om gartnere, murere, håndværkere, trafikbetjente, osv. Umiddelbart lyder det lidt komisk. Men alle klimaeksperter siger jo, at vi må forvente, at vi får flere og flere hedebølger, som også vil være af længere varighed i fremtiden. Så tanken er ikke helt ulogisk.

Sydeuropæiske tilstande

I nogle af de sydeuropæiske lande er de bedre til at håndtere tilstande med de ultra-varme temperaturer. De har lært at lave solafskærmning til kontor og erhverv korrekt, så varme fra solens stråler holdes ude fra bygningerne. Nogle steder er de endda nået så langt, at solafskærmningen består af planter, der vokser op ad murene. Dette medvirker faktisk også til, at temperaturen i de områder – sådan helt nede på mikroklima planet – daler et par grader. Andre steder er de slet ikke nået så langt. Her bliver der bare sat et par gardiner op, som kan trækkes for vinduet, så der dannes en eller anden form for skygge i rummet. Og ja, vi kender det jo godt fra os selv: Når vi er på ferie nede ved den lækre strand i Spanien, så kan vi da godt finde på at bruge 70 – 100 kr. på at leje en parasol, som vi bruger som solafskærmning. Skygge er nødvendigt. Nedkøling er nødvendig.

Fokus på solafskærmning

Heldigvis findes der også andre – og lidt mere effektive måder at danne solafskærmning på store arbejdspladser. Her i landet har vi bare ikke givet solafskærmning fokus – endnu. Men det er givetvis noget, vi bør give mere opmærksomhed. Effektiv solafskærmning er en måde at holde varmen ude på. Du kan vælge imellem indvendig eller udvendig solafskærmning. Det kommer nok lidt an på, hvad lokalplanen siger, hvad der er bedst i det område, som din bygning ligger i. Det kan være, du sidder i en fredet bygning inde i citycenteret. Det kan være, at du sidder i et af de store nye kontorkomplekser, der er blevet opført for nyligt. Der gælder givetvis forskellige regler for, hvilken solafskærmning du må sætte op.

Indvendigt

Indvendigt kan du sætte gardiner, der kan styres elektronisk op. Eller persienner. Udvendigt er det muligt at sætte markiser eller persienner op. Hvis solafskærmningen er noget, du overvejer at gøre noget ved, inden den næste hedebølge sætter ind, så synes jeg, at du skulle tale med en ekspert om det.

Eksperten vil kunne vejlede om, hvilken form for solafskærmning du skal vælge. Det spiller nemlig også en rolle, om den skal etableres i stueplanet eller højere oppe i bygningen. Og selvfølgelig er der også elementer som sikkerhed (beskyttelse mod hærværk) og økonomi, der spiller en stor rolle.