Løb belaster benene og resten af kroppen kraftigt. Derfor søger mange løbere måder at accelerere restitutionen og undgå skader gennem mobilitets- og genoptræningsværktøjer. Her kan massagepistoler være et glimrende værktøj. Når man løber, vil musklerne i ben, lår, baller og ikke mindst læggene blive hårdt belastet. Dette medfører mikroskader i muskvævet samt ophobning af melkesyre og andre affaldsstoffer fra energiproduktionen.
Hvordan hjælper en massagepistol
Massagepistolens vibrationer menes at kunne hjælpe på flere måder:
- Øget blodgennemstrømning i benmusklerne, som fjerner melkesyre og affaldsstoffer hurtigere.
- Løsner op for muskelspændinger og myoser, som let opstår i overbelastede løbemuskler.
- Lindrer muskelsmerter og ømhed efter lange løbeture.
- Forbereder benmusklerne før løbeture ved at varme dem op.
- Øger benmusklernes elastisitet og forbedrer ledmobiliteeten.
- Se en af de bedste massagepistoler her
DOMS kender alle løbere
Specifikt for løbere taler man om “DOMS” – “Delayed Onset Muscle Soreness”. DOMS er den muskelsmerte, ømhed og stivhed, der kan opstå 12-72 timer efter en hård løbetur. Ved at bruge massagepistolen efter løbeturen, kan man reducere DOMS markant. Det sker ved, at vibrationerne reducerer betændelsen i de overbelastede muskelfibre. Dermed mindskes også smerteimpulserne til hjernen.
Her er nogle tips til at bruge massagepistolen optimalt til løb:
- Brug den efter lange eller intensive løbeture for at fremskynde restitutionen.
- Masser specielt læggene og forlåret, som er særligt udsatte områder.
- Begynd med en lavere intensitet og øg gradvist for at varme musklerne op.
- Brug den som opvarmning inden hurtige intervalløb eller løbekonkurrencer.
- Masser ikke direkte på knæ- og hofteled, da det kan forværre skader.
- Suppler evt. med foam rolling af læggene for maksimal restitution.
Massagepistoler er derfor et oplagt værktøj for løbere, der vil booste restitutionen, forhindre skader og lindre muskelømhed. Med en massagepistol i løbeskabet kan man opnå hurtigere resultater og undgå skadespauser.
Mere om Dealyed Onset Muscle Soreness
Delayed Onset Muscle Soreness, også kendt som DOMS, refererer til muskelsmerte, stivhed og ømhed, som typisk opstår 24-72 timer efter udsættelse for en usædvanlig eller intens træningsøvelse. Dette fænomen er særligt almindeligt blandt personer, der netop har påbegyndt en ny træningsrutine eller har udført en usædvanlig intens træningsaktivitet.
Årsagen til DOMS er ikke fuldt ud forstået, men det menes at være relateret til mikrotraumer i muskelfibre. Når musklerne arbejder hårdere, end de er vant til, eller på en ny måde, kan det føre til små skader i muskelfibrene. Disse skader forårsager en inflammatorisk respons, som kan medføre ømhed og stivhed.
Symptomerne på DOMS kan omfatte:
- Generel ømhed i de berørte muskler
- Stivhed og nedsat bevægelsesområde
- Midlertidig nedsat muskelstyrke
- Hævelse i det berørte område
Behandlingen af DOMS fokuserer generelt på symptomlindring. Dette kan omfatte hvile, is, kompression, og elevation, samt anvendelse af over-the-counter smertestillende medicin som ibuprofen. Det er også vigtigt at forstå, at DOMS er en normal del af muskeltilvækst og -reparation, og at den ofte forsvinder af sig selv inden for en uge.
At forebygge DOMS kan involvere en gradvis øgning af intensiteten af træningen, så kroppen kan tilpasse sig de nye belastninger, samt korrekt opvarmning og nedkøling. God restitution er vigtigt.
Selvom DOMS kan være ubehageligt, er det sjældent et tegn på en alvorlig underliggende tilstand, og det skulle ikke føre til langvarig skade. Det er dog altid en god ide at konsultere en sundhedsprofessionel, hvis smerten er vedvarende eller forværres over tid, da det kan være et tegn på en mere alvorlig skade.